Plantparasieten van Europa

bladmineerders, gallen en schimmels

Diepte van de mijn

Diepte van de mijn

Mijnen kunnen de volledige dikte van een blad benutten, of zich bepoerken tot maar een van de lagen van een blad. Dit hangt nauw samen met de anatomie van bladeren.

Onderstaande doorsnede door een beukenblad (naar Strasburger, 1958) geeft hiervan een beeld. Van boven naar beneden is hier de bovenepidermis, het palissadeparenchym, het sponsparenchym, en de onderepidermis te zien. In de cellen van de epidermis bevinden zich geen bladgroenkorrels; die zijn zeer talrijk in het palissadeparenchym, veel spaarzamer in het sponsparenchym. De cellen van palissadeparenchym staan als bazaltzuiltjes tegen elkaar; bij andere plantensoorten kan het palissadeparenchym uit twee of drie cellagen bestaan. De photosynthese vindt in hoofdzaak plaats in het dit deel van het blad. Daardoor, en door de dichte pakking van de cellen is dit ook het voedselrijkste deel van het blad. (Niet alle plantenbladeren hebben deze anatomie: in het bijzonder gras- en varenbladeren hebben een afwijkende bouw.)

Bovenzijdige mijnen bevinden zich alleen in het palissadeparenchym, onderzijdige mijnen zijn beperkt tot het sponsparenchym. In enkele gevallen leeft de mineerder uitsluitend in de de epidermis, soms alleen in het begin van zijn ontwikkeling, zelden ook permanent.

De tekening bevat ook een doorsnede door een dunne bladnerf. Daarin een een groep kleine, zeer dikwandige cellen te zien. Voor een bladmineerder vomt zo’n nerf, en al helemaal een dikke hoofd- of zijnerf, een sterke barrière.

-0014

doorsnede door een beukenbla

mineerders

Bladwesplarven, keverlarven en de meeste vlinderlarven eten al het parenchym op (bladwespen en kevers vaak wel een beetje slordig). Bij de belangrijkste minerende vliegenfamilie, de agromyziden, ligt het ingewikkelder. Ze eten met grote precisie of het palissadeparenchym of het sponsparenchym (of in een deel van hun larveleven het een, en daarna het ander). Ook zijn er soorten die mineren in de onder- of bovenpeidermis; de meeste alleen als heel jonge larve, enkele tot aan de verpopping toe.

2.ix.2007

Laatste bewerking 27.vii.2017