Plantparasieten van Europa

bladmineerders, gallen en schimmels

Afweer door de plant

Afweer door de plant

blad-afstoting

Minerende larven komen om als het blad waarin ze zitten voortijdig verdort of afvalt. In verscheidene gevallen is aangetoond dat gemineerde bladeren eerder afvallen dan niet gemineerde, maar het lijkt niet waarschijnlijk dat deze vervroegde bladval een afweerreactie van de plant is. (Faeth, Connor & Simberloff, 1981a; James & Pritchard, 1988a; Preszler & Price, 1993a).

Nogal ongewoon is het gedrag van het snuitkevertje Caenorhinus pauxillus; het wijfje knaagt de bladsteel van het blad waarop ze een ei heeft afgezet door, zodat het blad met larven en al verwelkt en afvalt. De larven mineren succesvol in de op de grond gevallen bladeren (Blommers & Vaal, 2002a).

callus

Oudere delen van een mijn zijn soms gevuld met een suikerachtige of korrelige massa. Met de microscoop blijken het grote, blazige plantencellen te zijn. dit is een wondweefsel, callus (Hering, 1951c; Jeanneau, 1972a).

12798

Scaptomyza flava, met callus gevuld deel van een gang

Geopende mijn met frasskorrels, die omgeven zijn door beginnend callusweefsel. Deze foto laat zien dat de ontwikkeling van callus wordt gestimuleerd door de aanwezigheid van frass.

12591

Phytomyza spinaciae

Ook in vlindermijnen kan callusvorming ontreden.

17396

Stigmella alnetella op els: oudste deel van de mijn

17396

detail

callus als een bedreiging

In sommige gevallen kan callus-vorming zo snel gaan dat het een bedreiging vormt voor de larve (Hering, 1962a). Bij een plant als hulst, met een harde, dikke epidermis, kunnen larven doodgedrukt worden tussen epidermis en callus (Ellis, 2000a). Maar soms wekken ook mislukte mijnen bij planten met zachte bladeren de indruk dat de groei van het callus sneller is gegaan dan de larve kon eten (bijv. bij Chrysoesthia sexguttella in een meldeblad).

9764

Chrysoesthia sexguttella op melde

21.ix.2008

Laatste bewerking 27.vii.2017