Plantparasieten van Europa

bladmineerders, gallen en schimmels

Tatianaerhynchites aequatus

Tatianaerhynchites aequatus (Linnaeus, 1767)

appelvruchtsteker

op houtige Rosaceae

parasiet

Het wijfje boort vruchten aan, en legt op de zich ontwikkelende zaad een ei. Vervolgens knaagt ze de vruchtsteel grotendeels door, waardoor de ontwikkeling tot stilstand komt, de vrucht uiteindelijk afvalt en begint te rotten. Nadat de larve zich ten kost van het zaad ontwikkelt heeft werkt hij zich naar buiten en verpopt zich in de grond.

waardplanten

Rosaceae-Amygdaloideae, oligofaag

Crataegus; Cydonia; Malus; Mespilus; Prunus dulcis; Pyrus; Sorbus.

fenologie

Univoltien. Een deel van de larven verpopt in het najaar, een ander deel gaat een jaar in diapause alvorens te verpoppen. De volwassen kevers komen nog hetzelfde najaar uit de pop.

verspreiding binnen Europa

(PESI, 2019).

synoniemen

Coenorhinus aequatus.

opmerkingen

Afgevallen van van de hierboven genoemde planten zijn meestal bezet door de schimmel Monilinia fructigena. Dieckmann noemt de intrigerende mogelijkheid dat de schimmel actief door de kever wordt verspreiden een positief effect heeft op het succes van de larve.

literatuur

Avgın & Colonnelli (2011a), Bolu & Legalov (2008a), Compte (1981a), Dieckmann (1974a), Legalov & Friedman (2007a), Rheinheimer & Hassler (2010a), Roques, Cleary, Matsiakh & Eschem (2017a), Ugarte San Vicente (2005a), Yunakov, Nazarenko, Filimonov & Volovnik (2018a).

Laatste bewerking 6.ii.2021