Plantparasieten van Europa

bladmineerders, gallen en schimmels

Aphididae

Aphididae

Binen de Hemiptera vormen de Sternorrhyncha de grootste en meest complexe groep. Binnen de Sternorrhyncha geldt ditzelfde voor de Aphidomorpha, de bladluizen en verwanten. Aphidomorpha hebben een zeer lange zuigsnuit (de in rust binnen het lichaam wordt opgeborgen).

Veel Aphidomorpha-soorten vertonen waard-wisseling. Daarbij legt een bevrucht wijfje eieren op plantensoort A; die jonge dieren ontwikkelen zich daar ook, maar eenmaal volgroeid migreren ze naar plantensoort B, waar ze parthenogenetisch een aantal generaties doormaken. Tegen het eind van de zomer ontstaan naast vrouwtjes ook weer mannetjes waarna de cyclus herbegint. Plantensoort A, de primaire waardplant, is gewoonlijk een boom of struik, B, de secundaire, een kruid. Sommige soorten hebben deze cyclus vereenvoudigd; ze leven, facultatief, soms als geheel, parthenogenetisch op wat ooit de secundaire waardplant was.

Aphididae vormen veruit de grootste groep van de Aphidomorpha. Ze zijn gekenmerkt door het bezit van een tweetal gewoonlijk buisvormige klieren op het achterlijf waar honingdauw wordt afgescheiden: de siphunculi (= siphonen = orniculi). De luizen op de secundaire waardplant zijn levendbarend.

literatuur

Blackman & Eastop (2014), Börner & Heinze (1957a), Holman (2009a), Richards & Davies (1977a).

Laatste bewerking 13.i.2018