Plantparasieten van Europa

bladmineerders, gallen en schimmels

Gypsonoma dealbana

Gypsonoma dealbana (Fröhlich,1828)

loofboombladroller

polyfaag

Gypsonoma dealbana: feeding trace on Salix triandra

Salix triandra, Hoek van Holland, 14.ix.2018 © Jan Scheffers

Gypsonoma dealbana: feeding trace on Populus x canadensis

Populus x canadensis, ter Heijde, 19.x.2018 © Jan Scheffers

parasiet

In het najaar veroorzaakt de larve venstervraat vanuit een snel breder wordende, met frasskorrels bedekte, zijde zak, vastgehecht aan de onderzijde van een blad. Overwintering in een spinselbuis aan een scheut. In het voorjaar boort de larve in knoppen, ook wel in katjes.

waardplanten

Betulaceae, Salicaceae, etc.

Corylus; Crataegus; Populus alba, x canadensis, nigra; Quercus; Salix purpurea, triandra.

verspreiding binnen Europa

(PESI, 2018).

larve

Hancock & Bland beschrijven de larve aldus: “Kop geelbruin tot zwart. Lichaam gelig of bleek rose-wit; pinacula grijsbruin; prothoracale plaat geelbruin met donkerder randen of zwart; borstpoten en anale plaat donkerbruin.”. Deze beschrijving wijkt niet wezenlijk af van die van >G. oppressana. Daarentegen beeldt Lepiforum (2018) larven van oppressana af met een donkergrijs lichaam; weliswaar betreft dit larven die reeds overwinterd hadden en vraten aan knoppen.

opmerking

larven van deze polyfage soort werden door Kopelke regelmatig aangetroffen in de gallen van Euura vesicator en viminalis. Gewoonlijk had dit geleid tot de dood van de bladwesplarve.

literatuur

Bradley, Tremewan & Smith (1979a), Buhr (1964b, 1965a), Deutsch (2012a), Hancock & Bland (2015b), Kopelke (1985a), Requena i Miret (1998a), Tomasi (2014a).

Laatste bewerking 18.i.2020