Plantparasieten van Europa

bladmineerders, gallen en schimmels

Perittia echiella

Perittia echiella (de Joannis, 1902)

Perittia echiella mines

Echium plantagineum, Spanje; uit Hering (1936b)

mijn

Mijn onderzijdig, beginnend met vlakke, iriserende eischaal, dan een kronkelende epidermale gang van ca 5 cm die plotseling overgaat in een elliptische, ca 5 cm lange blaas die plm. de hele ruimte tussen middennerf en bladrand beslaat. De blaas bestaat uit twee étages: een oudste deel in het sponsparenchym, en een later deel in een middenlaag van het palissadeparenchym; een zijden cocon is vastgehecht aan het dak van de bovenruimte. Frass een zeer dunne, continue lichtbruine lijn, in het ganggedeelte duidelijk in boogjes, in de blaas lijkend op een kluwen verward naaigaren. Bij sectie blijkt de frass zich te bevinden op de epidermis, dus de “bodem”, van de onder-etage; in de boven-etage vormt de frass een zwarte massa op het plafond. In enkele gevallen was in de boven-etage het palissadeparenchym tot de epidermis weggevreten, en alleen dán was de mijn van bovenaf zichtbaar.

Bij het uitkomen blijft de pop in de cocon; dit in tegenstelling tot bij Dialectica scalariella waar, zoals bij bijna alle Gracillariidae, de pop zich tevoren half uit de mijn werkt.

waardplanten

Boraginaceae, oligofaag

Echium decaisnei, lusitanicum, plantagineum; Podonosma orientalis; Symphytum.

fenologie

Larven vanaf maart Hering (1957a).

verspreiding binnen Europa

Iberisch Schiereiland, Sardinië, Sicilië, Griekenland (Fauna Europaea, 2009).

pop

Beschreven door Patočka (1999a), Patočka & Turčáni (2005a).

synoniemen

Mendesia echiella; M. symphytella (Walsingham, 1907) [Kaila (1999a)].

literatuur

Amsel & Hering (1931a); Hering (1957a), Kaila (1999a), Klimesch (1990a), Nel & Nel (2000a), Parenti & Varalda (1994a); Patočka (1999a), Patočka Turčáni (2005a).

Laatste bewerking 27.iii.2021