Fusarium graminearum Schwabe 1839
grasgitklompje
op Poaceae
Zea mays, Hongarije, Halászi, 20.ix.2014 © László Érsek
detail
Triticum aestivum, Hongarije, Kimle, 27.vi.2016 © László Érsek: de lichtgekleurde delen van de aren zijn aangetast
detail
De fijne oranje lijntjes, vooral op de nerven, zijn sporodochia waar conidia worden gevormd
twee oranje sporodochia
microfoto van een sporodochium met conidia (foto ontleend aan Wikipedia)
parasiet
De schimmel infecteert de jonge aren en breidt zich van daar uit in het gehele plantenlichaam uit. Geïnfecteerde vruchten raken misvormd en worden geaborteerd. Vooral op ribben van de kafjes ontstaan oranje sporodocia: matten van hyphen en conidioforen waarop massa’s sikkelvormige conidia ontstaan die voor herinfecties zorgdragen. Later in het jaar worden pycnidia gevormd op de plant, en na de oogst op resten ervan; dit is teleomorf, waar op sexuele wijze ascosporen worden gevormd die in het volgende voorjaar voor nieuwe infectie zorgen.
De schimmel is niet alleen bijzonder schadelijk door een sterk verminderde graan-opbrengst, maar produceert ook zeer giftige toxinen die het gras voor het vee oneetbaar kunnen maken
waardplanten
Poaceae, breed oligofaag
Agrostis; Arrhenatherum elatius; Avena sativa; Calamagrostis epigeios; Dactylis glomerata; Hordeum vulgare; Triticum aestivum, turgidum subsp. durum; Zea mays.
synoniemen
De teleomorf is bekend als Gibberella zeae (Schweinitz) Petch, 1936. Volgens de Index Fungorum (2018) is Fusarium graminearum de geldige naam.
literatuur
Brandenburger (1985a: 847), Ellis & Ellis (1997a), Ruszkiewicz-Michalska (2006a), Schmale III & Bergstrom (2018a), Trail (2009a).