Plantparasieten van Europa

bladmineerders, gallen en schimmels

Aecidium

Aecidium (Caeoma, Uredo)

Onder de roesten die een volledige cyclus doormaken, van spermogonia en aecia naar uredinia en telia, vormen de meeste soorten de aecia en telia op geheel verschillende waardplanten. Er bestaan daarbinnen groepen van verwante soorten die het aecium-stadium doormaken op hetzelfde plantengeslacht maar waar elke soort telia vormt op een andere waardplant. Vaak is in zo’n geval het aecium-stadium voor alle soorten van de groep (vrijwel) identiek, en kunnen daardoor aecia-waarnemingen niet worden gedetermineerd. Om ze toch bespreekbaar te maken bestaat het vorm-geslacht Aecidium. Aecidium-soorten hebben dus alleen spermogonia en aecia.

Het geslacht Aecidium bevat ook soorten waarvan de waardwisseling (nog) niet bekend is, en waarvan alleen de spermogonia en aecia bekend zijn, tewijl het aecium duidelijk bekervormig is, meestal met een duidelijke omgeslagen rand. Wanneer het aecium vlak is, en geen duidelijke rand heeft, is het genus Caeoma

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat van een roest alleen uredinia en telia bekend zijn, terwijl aangenomen moet worden dat er sprake is is van een volledige cyclus. Voor zulke gevallen bestaat eveneens een vorm-geslacht: Uredo.

Laatste bewerking 9.ix.2022