Plantparasieten van Europa

bladmineerders, gallen en schimmels

Waarom zijn galmijt-gallen zo lastig?

Het determineren van gallen veroorzaakt door galmijten leidt vaak tot een niet bevredigend resultaat. De beschrijvingen zijn soms niet volledig juist en/of overlappen elkaar, en de naamgeving is niet altijd duidelijk of niet in overeenstemming met wat elders geschreven staat.

De veroorzaker van deze gallen zijn 0.2 mm of kleiner, met het blote oog nauwelijks zichtbaar; determineren is alleen mogelijk met zeer krachtige microscopen aan de hand van goede preparaten. Het determineren van een gal komt hierdoor noodgedwongen neer op het determineren van een symptoom, controle van de veroorzaker is in de praktijk onmogelijk.

Van een groot aantal van de gewoonste Europese planten (Acer, Alnus, Betula Prunus, Salix….) zijn de gallen onderzocht, en de veroorzakers op naam gebracht rond 1900, of daarvoor. Daarna is er een diepe stagnatie gevolgd. De moderne literatuur over deze gallen bestaat uit het herhalen en interpreteren van meer dan een eeuw geleden is, of beter gezegd: kon worden, gezien. Het wachten is op een acaroloog die bereid zal zijn hierin verandering te brengen.